Martha versus Maria

In de bijbel staan drie korte gedeelten waarin de zussen Martha en Maria beide voorkomen;

In het eerste stuk komen Jezus en de discipelen bij hen eten. Martha is als oudste zus druk in de weer om alles in orde te maken.  Je herkent het wel; denk bijvoorbeeld aan de drukte tijdens een verjaardag. “4 thee, 5 koffie, oma wil advocaat en ome jan wil …”  Je rent je suf om het iedereen vooral naar de zin te maken en aan het eind van de avond ben je blij dat je je voetjes omhoog kan doen. Je vraagt je bijna af waarom je je verjaardag nog viert zo druk heb je het dan… Martha rent net zo heen en weer om iedereen maar op tijd te bedienen; “11 thee, Marcus wil een sapje en … Owja, de prullenbak is overvol die moet ook nog … Ooh bijna het gebraad verbrand…” Dienen zit Martha in het bloed, maar dit wordt haar even teveel. Tussen alle bedrijven door zoekt ze haar zus – die moet haar vast even kunnen helpen. Waar is ze eigenlijk?

Maria zit ondertussen gezellig aan Jezus’ voeten te luisteren naar wat Hij allemaal te vertellen heeft.  Totaal ongeïntereseerd in wie nog geen hapje of drankje heeft of wat er nog moet gebeuren. En dan is daar ineens haar zus. Haar oren lijken te stomen en ze loopt rood aan. Pff, waar maakt ze zich eigenlijk druk om? Het is nou net zo gezellig. “Jezus, moet dit nou? Zie haar zitten. Zeg tegen haar dat ze me moet helpen, ik ren me suf!” maar Jezus doet niet wat ze vraagt, integendeel, Hij wijst haar zelfs terecht. “Laat dat rennen nou. Zet de boel op tafel en laat iedereen zelf wat nemen. Maria neemt tenminste tijd om even met me te praten. Om te luisteren naar wat ik wil vertellen. Zij ziet mij tenminste staan. Dat is waar ik voor kwam.”

Soms lijkt het alsof dit verhaal ons leert dat Maria het heilige boontje is wat heeft geleerd te luisteren. Van Martha moeten we dan leren dat al dat werken niet moet, of niet juist is… Maar in het tweede verhaal is het haast andersom.  Lazarus is over leden en de dames zijn volop in de rouw. Wanneer ze horen dat Jezus eraan komt rent Martha hem tegemoet. Jezus ergert zich vervolgens aan Maria omdat ze zo bij de pakken neer zit. Het heilige boontje is verdwenen en de actieve dame wordt geprezen om haar geloof. In dit tweede verhaal is het juist de geestdrift en ijverige van Martha waarin Jezus haar geloof herkent.

In het derde stukje zien we wederom Martha aan het werk. Ze is weer aan het bedienen. Maar deze keer lijkt het alsof Jezus’ boodschap in haar hart is gedaald want Jezus wijst haar niet terecht. En ook in Maria heeft een verandering plaatsgevonden. Ze blijft deze keer niet passief. Ze zalft Jezus’ voeten en erkent dat Hij Heer is.

Het gaat er niet om of je veel doet of juist niet. Je veelvuldig inzetten is niet per defenitie fout of goed. Maar net zo goed hoeft het afwachten en even niets doen niet altijd goed te zijn. Martha was duidelijk een doener en dat was ok. Maria was  eerder een rustig type, en ook dat was ok!  Waar het om draaide was: zien ze Jezus? Hebben ze met alles wat ze wel of niet doen Jezus voor ogen? Zowel Martha als Maria hebben in hun manier van doen moeten leren om Jezus te volgen en Hem te dienen.

In welke mate heb jij Jezus voor ogen?

Wees even stil,  doe je ogen dicht en stel je voor dat je Hem ziet staan.

Wat wil je horen? Wat wil je zeggen? Vertel het Hem!

(Nalezen? Lucas 10:38-42, Johannes 11: 17-45,Johannes 12:1-8)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s