Van Bijsterveldt naar Spoorbijster

Bijsterveldt is het spoor weer eens bijster. Wat een raar en gek mens is dat ook.  Onder druk van de PVV waait ze dan met de ene dan met de andere boom mee.

Nu heb ik niets aan te merken op mijn salaris. Laat ik dat vooraf, maar eens heel duidelijk stellen. Leraren verdienen niet slecht, vooral wanneer je dit vergelijkt met salarissen uit bijvoorbeeld de bouw. Daarentegen, wanneer je het loon van een docent vergelijkt met het inkomen van een (net zo hoog geschoolde) zakenman, dan snap je waarom er een lerarentekort ontstaat. Maar dat terzijde.

Mevrouw Spoorbijster, euh Bijsterveldt, beslist zomaar ineens – tegen eerdere afspraken in- dat we een week langer moeten lesgeven ieder jaar, en dat ook nog eens voor hetzelfde loon. Met andere woorden: als iedere docent 40 uur meer werkt kunnen er een heel stel collega’s ontslagen worden. Of anders: docenten zijn wel zo gek om gratis wat extra uurtjes te draaien.

Maar zelfs dat tot daar aan toe. Dat er bezuinigd moet worden snap ik nog wel. En dat iedereen daar zijn centje aan moet bijdragen, dat vat ik ook nog wel. MAAR …

Nu moeten leerlingen en leraren ineens een volle week langer lessen geven /  volgen. 40 uur extra aan lessen. Het huidige lessenpakket kan prima zonder die 40 uur. Normen worden gehaald, alle nodige info aan leerlingen doorgegeven… wat moeten we doen met die 40 extra uur? Wat wil mevr Bijsterveldt dat de kinderen extra leren? Welke lessen missen er dat zij het nodig vindt dat daar meer aandacht aan gegeven wordt?  Daar heeft vrouwe Bijsterveldt het niet over. Nee, de inhoudelijke kant doet er niet toe, wat leerlingen wel of niet leren is haar een worst, als het maar centjes oplevert.

En dan nog dat prestatieloon. Echt walgelijk. Daarmee zeg je eigelijk dat de gemiddelde docent zijn werk niet goed doet, of te wel; veel beter kan doen. Behalve dat dit een belediging is die ik zelf niet wil accepteren zegt ze daarmee dus ook dat de inspecties die goed zijn uitgevallen niet serieus te nemen zijn.  Sorry hoor, maar denkt ze werkelijk dat er een eerlijke verdeling zal komen van dat zogenaamde gereserveerde bedrag? De beste docenten werken onder de oppervlakte! Dat zijn niet de docenten die popiejopie één of ander gigaproject weten te organiseren en de kranten halen. De beste docenten zijn de docenten die dag in dag uit vol geduld en vriendelijkheid hun leerlingen bejegenen, die buiten de lessen om tijd voor ze nemen, die zijn pauze inlevert om naar een probleem te luisteren…  Dat zijn de beste docenten, maar die worden niet gezien. En die kwijnen alleen maar verder weg wanneer hun zogenaamde extraverte collega extra geld krijgt omdat hij een plannetje uit de grond stampt, veel aandacht trekt en gelijk weer verdwenen is bij het vertrekken van de camera’s of hoge piefen.

Bijsterveldt: ik zei het al een keer eerder: u bent het spoor bijster!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s