Jouw kruis: hebben of dragen?

Wie niet zijn kruis op zich neemt en mij volgt, is mij niet waard.  Matteüs 10:38

 Je kruis dragen. Wat betekent dit eigenlijk? I.i.g. niet dat je al het lijden in je leven maar voor lief moet nemen. Het betekent niet dat wanneer je bijvoorbeeld geen kinderen kan krijgen dat je ‘dat kruis’ maar moet dragen. Of dat wanneer je ernstig ziek wordt, dat je dat als ‘jouw kruis’ moet zien.

Toen zei Jezus tegen zijn leerlingen: ‘Wie achter mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en mij volgen. Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden. Wat heeft een mens eraan de hele wereld te winnen als hij er het leven bij inschiet? Wat zou een mens niet overhebben voor zijn leven?  Matteüs 16

We zeggen wel eens ‘elk huisje heeft zijn kruisje’. Daarmee drukken we uit dat iedereen wel iets te ‘lijden’ heeft, al zien we het vaak niet aan de buitenkant. Maar dit is niet waar Jezus het over heeft. Jezus heeft het er oa. over dat je bereid moet zijn om de gevolgen van je christen zijn te dragen. Als dit betekent dat je op je werk uitgelachen wordt, of niet wordt serieus genomen, dan kan dat jouw kruis zijn. Het kan ook betekenen dat je vervolgd wordt, of dat je valselijk beschuldigd wordt van nare dingen. In plaats van te zeggen;  ‘elk huisje heeft zijn kruisje’,  moeten we ons misschien eerder afvragen ‘draagt elk huisje zijn kruisje?

Wat is jouw kruis?

In welke mate draag jij je kruis met een houding en bereidheid je leven te verliezen?

Jezus droeg aan het kruis jouw zonden … In welke mate ga jij achter Hem aan?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s