Jezus’ oud en nieuw …

‘Niemand scheurt een lap van een nieuwe mantel om daarmee een oude mantel te verstellen, want dan scheurt hij de nieuwe, terwijl de lap niet bij de oude past. 37 En niemand giet jonge wijn in oude leren zakken, want dan scheuren de zakken door de jonge wijn en wordt de wijn verspild, terwijl de zakken verloren gaan. 38 Jonge wijn moet in nieuwe zakken worden gedaan. 39 Maar niemand die oude wijn gedronken heeft, wil jonge; hij zegt immers: “De oude wijn is goed!”’

Lucas 5:36-38

Jezus vertelt in dit stukje een bijzondere gelijkenis: een nieuwe ongewassen lap stof kan je niet als lapmiddel gebruiken voor een oude jas. Behalve dat het zonde is van de stof, heeft nieuwe stof vaak de neiging te krimpen waardoor de opgelapte mantel schots en scheef zou trekken.

Jonge wijn is een stuk schuimiger en zuurder dan oude wijn.  Een nieuwe leren wijnzak is flexibeler en minder uitgedroogd of aangetast door de wijnzuren dan een oude wijnzak.  Wanneer je een oude wijnzak zou vullen met nieuwe wijn had je de kans dat deze doorscheurde. Daarom hoorde jonge wijn in nieuwe zakken. Hoewel oude wijn vaak meer gewaardeerd werd en wordt.

Jezus heeft het over oude en nieuwe dingen.  Jong en oud  of  oud en nieuw matcht niet altijd met elkaar.  Het geheel staat in een context  van oude en nieuwe levenswijzen. Vissers worden vissers van mensen, zieken worden genezen, zondaars worden vergeven en wie vastte mag nu eten. Al die veranderingen roepen vragen op. Wie is die Jezus? Verkondigt Hij een nieuwe leer? Is de oude leer, de wet van Mozes passé? Deden we het dan zo verkeerd?

Jezus wijst de wet van Mozes niet af. Hij constateert gewoon dat hoe men met de leer omging niet altijd combineert met Zijn invulling ervan.  De hele bedoeling van de wet was dat de mensen tot God konden komen. Dat was en is nog steeds de bedoeling. Die oude wijn is goed! Maar helaas was het voor velen verworden tot een gewoonte, een soort van sleur die de hartsgesteldheid eerder aantastte dan modelleerde. De liefde en navolging waarover Jezus het heeft kan je niet vangen in dat soort vormelijkheden. Die zouden de ‘oude’ jas helemaal schots en scheef doen trekken.

Jezus kraakt echter geen van beide af. Hij constateert gewoon dat het ene niet altijd combineert met het andere.

Het verschil tussen oud en nieuw, of jong en oud, combineert niet altijd. Soms is dit jammerlijk zichtbaar in de kerk. Ouderen ervaren soms hinder van bijvoorbeeld de harde muziek en jongeren kunnen bepaalde tradities of gewoonten niet altijd waarderen.  Het lijkt wel of dit een eeuwige strijd is. Maar geen van beide hoeft afgekraakt te worden, we mogen dan, net als Jezus, gewoon constateren dat het niet combineert en het er vervolgens bij laten. Immers – jonge wijn wordt vanzelf oude wijn … en oude wijn raakt vanzelf op.

 

en by the way: (nadenkertje): oude wijn kon eventueel wel in jonge zakken … hoe zit dat in de kerk 😛

 

Ach, Zolang de kern maar dezelfde is: dat we tot God kunnen en willen naderen.

Meer lezen: Romeinen 2, 3: 27-31, Galaten 3:11, 5:14, Psalm 1, Matteüs 5:17

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s