Van huisvrouw tot topwijf!

huisvrouwBen jij een topwijf? Zo een vrouw waar alle mannen van gaan kwijlen – echtgenoten van gaan opscheppen en schoonmoeders een mond vol tanden van krijgen? Elke vrouw wil wel een topwijf zijn. De druk is hoog om aan ieders verwachtingen te voldoen, en vooral je eigen verwachtingen zijn het ergst. Je zou de eerste niet zijn die een chronische burn out krijgt van alles wat er elke dag weer op het takenlijstje staat.  Je doet moeite om overal ‘goed’ in te zijn… Een goede moeder, goede echtgenote, goede collega, goede huishoudster, goede werknemer, goede kok, …  En -on top of it all- krijg je soms van die heren die gaan zwaaien met net die ene bladzijde uit de bijbel over ‘DE DEGELIJKE HUISVROUW’.  De term alleen al doet mn irritatielevel doorslaan in alarmfase.  En dat terwijl het best een leerrijke tekst is …

Als moeder heb je in principe altijd het beste voor met je kinderen. Wanneer het kan geef je graag advies. Dat wat je zelf geleerd hebt, geef je met alle liefde door. Zo ook de moeder van Koning Lemuel in Spreuken 31. Volgens sommigen is Lemuel een andere naam voor Koning Salomo, weer anderen denken dat het toch een koning van latere tijden is. Hoe dan ook, de moeder van deze man wenst voor haar zoon het beste, en haar adviezen werden blijkbaar zo bijzonder geacht dat ze opgenomen werden in het boek Spreuken.

Het grootste deel van haar advies gaat over het vinden van de juiste – multitaskende- vrouw. Meestal heel oldfashion: ‘de degelijke huisvrouw’ genoemd. Maar wanneer je het hebreeuws goed vertaalt, lees je dat ze doelt op een zeer krachtige vrouw die het bezingen waard is. Het is een ideaalplaatje wat geschetst wordt. Iets waar vrouwen naar mogen streven en mannen naar mogen (moeten?) verlangen.

Wanneer ik het lied lees, verbaas ik mezelf altijd over het enorme takenpakket wat deze dame uit te voeren heeft. Het lijkt misschien te hoog gegrepen vandaag de dag – maar het kan echt! Volg gewoon de lessen die ze in haar lied heeft verborgen!

Onthoud ten eerste dat een ‘huishouden’ in die tijd veel groter en vooral ánders was dan wat wij vandaag de dag onder een ‘huishouden’ of gezin rekenen. Vaak woonden meerdere generaties bij elkaar waardoor samen e.e.a. gedragen werd. LES 1: zorg dat je in het gezin de taken SAMEN draagt! (of laat je schoonfamilie ervoor opdraaien.)

Ook bedienden en slaven woonden in dezelfde woning als van hun meester. LES 2: neem een slaaf! (huishoudster of oppas is vast ook ok) :B

Als vrouw des huizes was het vooral ook van belang dat je je slaven en bedienden goed aanstuurde en je liet weten wát je wilde en hóe je het wilde (lees ook 31:15).  LES 3: Weet wat je wil! En laat anderen dat ook weten! (drammen is soms noodzakelijk.)   

In deze spreuk lijkt het ook een beetje alsof de man nauwelijks werk hoeft te verzetten en de vrouw alles. Niets is minder waar. In dit verhaal staat de vrouw centraal en een keer niet de man. LES 4: Zet jezelf ook eens centraal! (liefst met enige regelmaat: je moet je kids immers het juiste voorleven!)

Maar de moeder van Lemuel wil met haar advies bovenal duidelijk maken hoe zij de ideale vrouw van haar zoon ziet. Het gaat in dit hoofdstuk niet om wie wat doet. Noch gaat het erover dat een ‘degelijke huisvrouw’ heel veel moet doen. Het gaat om de toewijding aan het gezin. De ijver om alles draaiende te houden. En als ik iets heb geleerd van deze wijze vrouw … dan is het dat ze niet alles letterlijk zelf deed, maar eerder regelde dat het gebeurde. LES 5:  Delegeren is essentieel!  (lees: uiterst noodzakelijk!)

Duss… pass the Word :B

Advertisements

One thought on “Van huisvrouw tot topwijf!

  1. Pingback: Teveel tabs in mn hersenpan | Sara Lindenhols

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s