Jaloerse God

biblejournaling lukas 4God is een jaloerse god laat Mozes ons in Deuteronomium 6 weten. Hij duldt het niet dat ook maar één van zijn volgelingen er een andere god op nahoud. Een veeleisende God?  Nou … nee. Na eeuwen van slavernij bevrijdt God het joodse volk met 10 spectaculaire plagen. Dwars door de verzengende hitte van de woestijn leidt Hij ze naar het land wat Hij reeds aan Abraham beloofde; een land met zoveel vruchtbare grond dat er talrijke bloemen bloeien en hele vlakten bezaaid zijn met grassen en planten. Bijen zoemen er ijverig, kuddes grazen en herkauwen: het land vloeit over van melk en honing. Van slavenvolk naar Gods volk, van dorre woestenij naar welvarend koninkrijk, van uitzichtloos naar toekomstperspectief. God is bereid alles te geven. Maar dan moet Hij wel op nr. 1 staan.

Nogal logisch, denk ik zo. Naast zo’n vrijgevige God ook nog andere Goden eren is alsof je die rare buurvrouw van verderop bedankt voor het lekkere eten en de goede zorgen van je eigen moeder. Er is weinig zo frustrerend en oneerlijk als dat een ander met jouw veren pronkt.  Maar het gaat verder dan dat. Wanneer je inderdaad continue naar de buuv zou lopen zou je op den duur vanzelf geloven dat ze inderdaad e.e.a. voor je doet. En wat straal je dan uit naar je broertjes en zusjes? De familieband biedt dan nog weinig samenhorigheid, en eerlijk, ik als moeder zou m’n kids op den duur zeggen dat ze voor hun eten dan ook maar echt een deur verderop moeten.   …

 

En dan is daar de duivel die Jezus voor zich wil winnen. Jezus heeft zich ruim een maand ervoor laten dopen en God liet daarbij alle omstaanders weten dat dit Zijn zoon was in wie Hij vreugde vond. Vervuld van de Heilige Geest dwaalt Jezus in bezinning door de woestijn wanneer de duivel hem bovenop de tempel zet en zegt: “Als God het meende hè, dat van dat jij Zijn zoon enzo was, spring dan naar beneden. Der staat in de Bijbel dat Hij je zal opvangen.”  Zou Jezus aan zichzelf getwijfeld kunnen hebben? Aan zijn roeping? Aan wat God van Hem wilde? Lijkt er wel een beetje op, want waarom zou de duivel hem dit dan vragen?  Maar Jezus antwoordt stellig “Er staat ook geschreven : Stel de Here uw God niet op de proef.”  En dan neemt de duivel Jezus mee en laat hem alle koninkrijken van de wereld zien (alsof hij daar de baas van is.) “Als je je voor mij buigt, mij aanbidt, dan mag je alles hebben.”  Maar Jezus stuurt hem de laan uit en citeert Deuteronomium 4:8 “Aanbid de Heer uw God, vereer alleen Hem.”

 

Wanneer de duivel – in de vorm van vele verleidingen – op je stoep staat, is het misschien aantrekkelijk om God eerst op de proef te stellen … “Als U nou dit of dat, dan doe ik …”. En wanneer God daar (logischerwijs)niet op ingaat lonkt het om in te gaan op wat Satan zogenaamd te bieden heeft. En het lijkt soms zo onschuldig. …  Het doet me een beetje denken aan een kinderlokkerscenario waarbij een kerel met een schattige pup een kind zegt dat ie ook een pup mag als ie even meeloopt naar zijn busje…  Hoe snel trappen wij als kinderen Gods in een dergelijke valkuil? Dat wordt nog sneller als je al gewend bent om af en toe naar die rare buurvrouw verderop te lopen …

 

Herinner jezelf er dus met regelmaat aan “Aanbid de Heer uw God, vereer alleen Hem.” En maak dat continue zichtbaar voor jezelf én anderen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s