Even-beeld-ig

“God schiep de mens naar Zijn beeld.”  Manlief sprak vandaag uit Genesis 1. “Wat een nare weerspiegeling bieden we soms” dacht ik gelijk.  Maar wat we er nu van gemaakt hebben is niet wat God er ooit mee bedoeld heeft.  Hij schiep een vrouwelijke en mannelijke versie van iets wat Hij samen mens noemde.  Mannen en vrouwen hoeven niet gelijkaardig te zijn, ze hoeven niet hetzelfde te worden. Maar ze zijn wel gelijkwaardig aan elkaar zonder de ander is er geen sprake van mensheid… En wat hebben we er alleen al in de kerk vaak iets anders van gemaakt.

God wilde niet dat de versies onderling zouden wedijveren, nee, Hij schiep ze met een bepaald doel. En HOE Hij ze schiep maakt echt niet zoveel uit. Of je het scheppingsverhaal nu letterlijk neemt of dat je het ziet als een knap staaltje literaire poëzie waar je zelfs de evolutie in kan lezen … Waar maken we ons druk om?  Het gaat erom WAAROM Hij de mens schiep. De mens moest als beelddrager van Hemzelf de nodige invloed uitoefenen op de aarde. Het was zijn bedoeling dat we ons zouden gedragen als Hem.  Hij gaf de aarde daarom niet in ons bezit, Hij gaf het in ons beheer. Big difference!  God wilde dat we de verantwoording namen om goed voor die aardkloot -met al haar dieren en plantjes- te zorgen.  (sorry, mijn bewoording, niet die van mijn nette dominee)

Hij schiep ons naar zijn evenbeeld. We zijn dus even beeldig als Hem. Zullen we dan ook maar beginnen ons zo te gedragen? Zullen we ons nu eens eindelijk gaan bekommeren om het milieu (prima als je met kleine stapjes begint, maar begin) en zullen we ook eens wat liever zijn voor elkaar (mensen, begin vooral met lief zijn voor mij 😛 haha)? Als we dat doen, komen we tot ons ultieme doel: Leven tot Zijn eer.preek-120217

Advertisements

2 thoughts on “Even-beeld-ig

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s